Bitcoin

Hoe werkt de cryptocurrency Bitcoin precies?

Bitcoin (BTC) is een zogenaamde cryptocurrency. Een betaalmiddel dat niet bestaat uit biljetten en munten, maar puur digitaal uit computercodes. De moeder van alle cryptocurrencies is “uitgevonden” door Satoshi Nakamoto – het is niet bekend of er een persoon of een groep achter deze naam zit. In 2008 werd voor het eerst een concept voor Bitcoin gepost en op 3 januari 2009 werd het Bitcoin-netwerk gecreëerd. Het is een decentraal betalingssysteem waar de betrokkenen overal ter wereld toegang toe hebben via computers, speciale USB-sticks of mobiele telefoons – waar ze ook zijn aangesloten op het internet. De software waarmee het systeem werkt is toegankelijk en voor iedereen leesbaar. Er zijn nu tal van andere cryptovaluta’s zoals Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Monero, Cardano of Bitcoin Cash, die zich ontwikkelden na de spin-off van Bitcoin. Overigens hebben deze andere cryptocoins geen invl oed op de bitcoin koers euro.

Hoe werkt Bitcoin?

Iedereen die met Bitcoins wil kopen of betalen, heeft een digitale portemonnee nodig, een portemonnee. De verworven bitcoins worden daar opgeslagen. Een wallet is bij verschillende aanbieders verkrijgbaar als desktopversie voor je eigen computer, als apps voor smartphones en als zogenaamde hardware wallet, die je op een computer kunt aansluiten, vergelijkbaar met een USB-stick, en die wordt beschouwd als het veiligst. Deze wallets bevatten bepaalde persoonlijke codes, bij wijze van spreken rekeningnummers, waarmee men elektronisch kan betalen met Bitcoins. Overdrachten worden ook beveiligd door de geheime privésleutel van de gebruiker. Alle transacties worden vastgelegd in een decentrale database, de blockchain. De blockchain-technologie is bedoeld om fraude te voorkomen en werkt als volgt: Elke betaling wordt versleuteld en geregistreerd door het Bitcoin-netwerk en gecontroleerd – bijvoorbeeld op dekking. Vervolgens worden verschillende transacties samengevat op een soort tabblad, wat weer gekoppeld is aan een ingewikkelde rekenopgave. Als een deelnemende netwerkcomputer de juiste oplossing vindt, is het proces voltooid. “Deze aanpak dient als een soort zegel voor het tabblad. In de Bitcoin-wereld wordt de verzegelde kaart een ‘blok’ genoemd. Veel verzegelde kaarten, opeenvolgend ‘gearchiveerd’, vormen de ketting”.

Hoe werkt het kopen van bitcoins?

Bitcoins kunnen de klok rond worden verhandeld, gekocht en verkocht. Dit is nu – in tegenstelling tot in de begindagen van cryptocurrency – relatief eenvoudig. Rigobert Kaiser van de business editor van Bayerischer Rundfunk legt uit hoe dit werkt: “Je hebt een echt account nodig met de euro’s erop. Je logt in op een handelsplatform, je krijgt een Bitcoin-handelsaccount. Dan zijn er aanbieders die Bitcoins willen aanbieden. verkopen. Er zijn beurzen waar meerdere aanbieders om een ​​prijs strijden, zoals op de beurzen. De mogelijkheden om Bitcoins te kopen zijn heel divers geworden.” Hoe worden nieuwe bitcoins gemaakt? Het netwerklid ontvangt nieuwe bitcoins als beloning voor het berekenen van de juiste oplossing, waarvoor een grote computercapaciteit nodig is. Dit wordt “mining” genoemd omdat het zoeken naar een oplossing zo tijdrovend is. Het netwerk stelde vanaf het begin een limiet van 21 miljoen bitcoins om inflatie te voorkomen. Volgens Finanztip werden in november 2020 18,5 miljoen bereikt.

Hoe werkt Bitcoin-beveiliging?

Elke gebruiker is verantwoordelijk voor de beveiliging van zijn eigen portemonnee en dient zichzelf te beschermen met veilige wachtwoorden, software-updates, virusbescherming en back-upkopieën. Helemaal anoniem betaal je met Bitcoin niet, meldt Finanztip. Normaal gesproken kunnen de leden van het Bitcoin-netwerk geen specifieke gebruiker afleiden uit een Bitcoin-adres, maar theoretisch is er de mogelijkheid om conclusies te trekken over de actor. Bitcoin als betaalmiddel De betalingsdienst PayPal introduceerde in oktober 2020 Bitcoin-handel in de VS. Sommige grote bedrijven accepteren bitcoins als betaalmiddel. In Europa zijn er nauwelijks plekken voor alledaagse winkels waar je met Bitcoin kunt betalen.