Sollicitatie

Geen enkele sollicitatiebrief kan zonder: de CV (of curriculum vitae). En dat is ook volkomen duidelijk: de sollicitant presenteert immers zijn vroegere professionele en academische weg in zijn cv, zodat de HR-manager snel kan beslissen of de opleiding en voorgaande activiteiten aansluiten bij de eisen van de geadverteerde functie. Kortom, het cv is een sleutelfactor om te beslissen of de nieuwe baan zal werken of niet. Reden genoeg om echt keihard te werken – en we zullen u laten zien hoe u dat het beste kunt doen.

CV: Amerikaans of chronologisch?

De eerste beslissing die u moet nemen, is de regeling van uw eerdere diensten. Als u de Amerikaanse (antichronologische) benadering volgt, staat de positie die u momenteel bekleedt (of bekleedt, als u solliciteert vanuit een positie die u hebt aangemeld) het eerste op uw cv. Het tegenovergestelde is het chronologische cv, waarin je de individuele posities rangschikt die je hebt vervuld op het moment dat ze tot stand kwamen. Dus je begint met je eerste baan en je eerste stage en werkt tot op zekere hoogte verder. In de meeste toepassingen heeft de chronologische volgorde echter niet langer de voorkeur. De reden is vrij duidelijk: de meeste HR-professionals hebben tegenwoordig weinig tijd om naar een sollicitatie te kijken.

U zult het dus op prijs stellen als de belangrijkste informatie meteen in het oog springt. Dit principe moet je sowieso voor je hele cv in gedachten houden: beperk je tot de informatie die echt belangrijk is en laat onbelangrijke zaken weg. Dit mag natuurlijk geen hiaten in je cv achterlaten. Posities of activiteiten die niet bijzonder belangrijk zijn voor de functie waarnaar u streeft, mogen alleen terloops worden vermeld. Dit kan natuurlijk ook betekenen dat je voor elke nieuwe sollicitatie een eigen cv moet schrijven. Maar ook dat is geen probleem, want er zijn genoeg sjablonen en samples op onze site waarmee je snel en eenvoudig je cv kunt schrijven. CV: Deze informatie hoort erbij Dus als je ons sjabloon wilt vullen met je (professionele) leven, moet je op een paar dingen letten die zeker op het cv thuishoren. Waaronder:

Periode van dienstverband

Zodat de personeelsmanager een indruk kan krijgen hoeveel werkervaring je hebt kunnen opdoen in de betreffende functie, mag je de tijd niet vergeten. Er zijn verschillende mogelijkheden om de duur van het dienstverband te specificeren. Kijk eens rond in onze sjablonen en kies de variant die u het beste bevalt.

Informatie over de werkgever

U mag natuurlijk niet verbergen wie uw respectieve werkgever was. Als dit een vrij onbekend bedrijf is, kun je kort iets zeggen over het werkterrein. Als alternatief kunt u deze informatie ook in het volgende punt plaatsen.

Functieomschrijving

Dit gaat over het kort en bondig uitleggen aan de personeelsmanager wat je belangrijkste taken in de functie waren. Het is handig als je de huidige vacature nog eens bekijkt. Als u vereiste activiteiten ontdekt die u al in een van uw vorige beroepen heeft uitgevoerd, moet u deze zeker vermelden. Onthoud altijd dat je jezelf met je cv wilt aanbevelen voor de huidige functie. Daarom moet u niet alleen eerdere functies vermelden, maar ook een verwijzing naar de nieuwe functie kunnen vastleggen. Met andere woorden: maak jezelf smakelijk voor de personeelsmanager!

Bijzondere successen of onderscheidingen

Om uzelf aan te bevelen bij de personeelsmanager, kunt u ook uw bijzondere successen opsommen. Het cv is de verkeerde plek om je successen bij te houden. Zachte terughoudendheid maakt meestal geen deel uit van de toepassing, integendeel. Maak de personeelsmanager zo duidelijk mogelijk welke successen je hebt behaald bij je vorige werkgever en beloof tegelijkertijd dat je hetzelfde zou kunnen doen voor zijn bedrijf. Natuurlijk mag het hele ding niet opdringerig of innemend lijken.

Desalniettemin mag u successen of onderscheidingen niet verbergen. Bekijk onze sjablonen als u advies nodig heeft over hoe u dit het beste kunt doen.