Koolhydraatarm

Koolhydraatarme snacks zijn niet alleen veel gezonder dan chips, chocolade en dergelijke, maar geven je ook een voller gevoel door hun hoge eiwitgehalte. Je zult minder honger hebben voor de volgende maaltijd en automatisch tot 100 kilocalorieën minder eten.

Deze eiwitrijke snacks kunnen het eten van low carb gemakkelijker maken en u helpen gewicht te verliezen:

  • Amandelen
  • Pinda’s
  • Macadamia noten
  • hazelnoten
  • Pecannoten
  • walnoten
  • magere kaas

Het ontbijtei: de ideale start van de dag

Vooral tijdens het ontbijt eten velen zeer koolhydraatrijke voedingsmiddelen, die meestal uit veel toegevoegde suikers bestaan. 50 gram muesli alleen al bevat tot 27 gram koolhydraten – en dat vóór de toevoeging van melk. Hier kun je eenvoudig koolhydraten verminderen met eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren. Eieren zijn vooral goed voor een koolhydraatarm ontbijt.

Een ei van maat M heeft een eiwitgehalte van zes gram en slechts 0,5 gram koolhydraten. Ook hier zorgt het hoge eiwitgehalte voor een sterk verzadigingsgevoel en voorkomt het dat de honger snel terugkeert. Zo consumeer je automatisch minder kilocalorieën naarmate de dag vordert. Lees hier waarom eieren je kunnen helpen om af te vallen. Koolhydraten verminderen door gezonde vetten Een koolhydraatarm dieet bestaat uit eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen.

Twee bijzonder gezonde vetten zijn vierge kokosolie en extra vergine olijfolie. Bij correct gebruik hebben ze gezondheidsbevorderende eigenschappen die kunnen helpen bij het afvallen. Door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren is kokosolie zeer hittebestendig en bijzonder geschikt om mee te koken en te braden. Het vetzuurprofiel bestaat grotendeels uit middellangeketentriglyceriden (MCT’s), die vetverlies in de maag en een stabiel HDL-cholesterolgehalte kunnen ondersteunen.

Bovendien verminderen ze de eetlust. Extra vierge olijfolie bevat veel onverzadigde vetzuren, die de bloeddruk kunnen verlagen en zorgen voor een gezonde celfunctie. De olie is echter niet geschikt om te frituren omdat deze niet goed bestand is tegen hoge temperaturen. Het positieve effect op de arteriële functie kan ook gewichtstoename voorkomen.