Landbouwvoertuigen

Elektrische voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol in de landbouw. De meeste bedrijven in de agrarische sector vertrouwen op een milieuvriendelijk en duurzaam beheer. Elektrische voertuigen spelen een steeds belangrijkere rol bij het cultiveren van velden, bergen en boerderijen.

De fabrikanten van elektrische landbouwvoertuigen upgraden naar het energie-geoptimaliseerde gebruik van elektrische bedrijfsvoertuigen In feite gaat het met elektrische tractoren, elektrische dumptrucks of elektrisch aangedreven drones voor gebruik in de landbouw niet zo snel als in de autosector. Toch neemt het aantal fabrikanten van elektrische landbouwmachines toe.

De Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines John Deere presenteerde in 2014 zijn eerste gedeeltelijk geëlektrificeerde John Deere 6210 RE-tractor. Eind 2018 presenteerde John Deere een bekabelde (1 km kabel), volledig elektrische tractor voor gebruik in het veld. De elektrotrekker wordt buiten in het veld gevoed met behulp van een kabel met gelijkstroom in het middenspanningsbereik (> 6000 V DC). De ingenieurs van John Deere hebben deze landbouwmachine getest in het European Technology Innovation Centre in Kaiserslautern. Op de CES in Las Vegas toonden de Amerikanen vervolgens een elektrische versie van deze elektrische tractor als model.

Twee aanbieders uit Zwitserland bouwen een grote elektrisch aangedreven kiepwagen. De twee bedrijven Lithium Storage GmbH en Kuhn Schweiz AG produceren de Komatsu eDumper, een elektrisch landbouwvoertuig met een totaal gewicht van 111 ton. Uitgerust met een 600 kWh lithium-ion accu voor opslag, heeft deze elektrische landbouwmachine enorme afmetingen en is een van de grootste elektrische landbouwmachines ter wereld. De energie die is opgeslagen in de accu’s wordt gebruikt voor de lege rit bergopwaarts en het teveel wordt overgedragen aan het elektriciteitsnet.

De elektrificatie van boerderijen is vooral interessant vanuit het oogpunt van stroomvoorziening De gedeeltelijke elektrificatie van de landbouw is interessant omdat het voor de boeren zelf hoge financiële prikkels met zich meebrengt. Systemen die gebruik maken van zonne-energie, windenergie of biogas zijn vaak al geïnstalleerd in de landbouw. Dit betekent dat elektriciteit direct op het punt van herkomst wordt verbruikt en het hele netwerk praktisch niet extra wordt belast. Batterijopslagsystemen helpen dan om de elektriciteit te gebruiken, bijvoorbeeld in het veld of in de wijngaard.