Er zijn enkele beroepen die we de laatste jaren steeds vaker voorbij horen komen. Dit komt bijvoorbeeld omdat er meer vraag is naar een bepaald vakgebied of omdat het vroeger niet altijd voorkwam. Een psycholoog is er daar een van. De vraag naar het aantal psychologen is de laatste jaren flink toegenomen. Meerdere oorzaken kunnen hiervoor de reden zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de stress die mensen hebben door het coronavirus of de alsmaar toenemende werkdruk. Een burn-out is wel het laatste waar men op zit te wachten en een psycholoog kan daarbij de helpende hand bieden. Nu wil je misschien weten of psycholoog een beschermde titel is.

psycholoog

Registratiepunt voor psychologen

In Nederland mag iedereen zich een psycholoog noemen en is de titel niet beschermd. Toch zijn er natuurlijk wel regels waar je aan dient te houden. Om zeker te weten dat je bij een erkend psycholoog terechtkomt, is er een registratiepunt in het leven geroepen voor psychologen die in het bezit zijn van een diploma. Uiteraard zegt een studie niet altijd wat, maar je krijgt nu wel te maken met iemand die tijdens zijn of haar studie alle ins en outs heeft leren kennen van het vak.

Verschillende soorten psychologen vergelijken

Het woord psycholoog is als het ware een verzamelnaam van diverse therapeuten. Er zijn dan ook zeer veel verschillende psychologen te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan een klinische psycholoog, een therapeut, psychiater of een gedragstherapeut. Op dat vlak is de keuze dus enorm. Je dient goed te kijken waar jij behoefte aan hebt. Ook is het niet altijd zo dat jij zelf aangeeft wat je nodig hebt. De mensen om je heen zien en herkennen vaak eerder dat jij hulp nodig hebt van een psycholoog. Laat je raadplegen door vrienden, familie of collega’s om zo hulp te krijgen.

Sta open voor een psycholoog

Op de website Schrijfdepsycholoog.nl is veel meer informatie te vinden over verschillende soorten psychologen. Sommige mensen zien het als falen als ze worden doorverwezen naar een psycholoog, maar dat is zeker niet het geval. Samen met een professional kan je door moeilijke tijden heen en kan je bij een vertrouwd iemand je gevoelens uiten. Een psycholoog staat daarnaast altijd voor je klaar om naar je te luisteren. Per jaar gaan meer dan 100.000 mensen naar een van de verschillende psychologen. Samen bespreek je een plan en waar je naartoe wilt werken.