“Robotstofzuiger valt slapende huisvrouw aan!” Vlak voordat ik deze blogpost schreef, kwam ik deze merkwaardige kop tegen. Achtergrond: In Zuid-Korea raakte een stofzuiger zelfs verstrikt in het haar van de eigenaar. Terwijl de vrouw de machine liet draaien, deed ze een dutje op de grond. Een hint dat te veel gemak en enthousiasme voor technologie slecht is voor je gezondheid? Natuurlijk dacht ik niet aan zulke absurde gevaren toen ik ongeveer twee jaar geleden een robot stofzuiger kocht.
Zinvol of gimmick – dat was de cruciale vraag.
Allereerst: wie denkt dat hij dankzij de automatische helper nooit meer hoeft te stofzuigen, heeft het mis. Maar eerst en vooral: mijn keuze viel op de “Roomba 780” – een model dat herhaaldelijk positief werd beoordeeld in tests en ervaringsrapporten. Zet het laadstation op, laad de robot een keer volledig op en klaar is kees. Blijkbaar ongestructureerd vond de Roomba zijn weg door het appartement. Terwijl andere modellen dankzij een camera gericht navigeren (als er voldoende licht is), rijdt hij “blind”, maar zeker niet willekeurig. Als je de fabrikant gelooft, wordt het pad talloze keren per seconde herberekend, zodat uiteindelijk elk punt gemiddeld vier keer werd afgelegd.
Beter en beter na verloop van tijd
Ik kon het eerst niet controleren, omdat de robot al na twee kamers een volle stofcontainer meldde – natuurlijk niet omdat hij overal vies was. Nee, de Roomba reed gewoon gemakkelijk onder het bed en al het keukenmeubilair door. Het schoonmaken van deze moeilijk bereikbare plekken is ongetwijfeld een van de sterke punten van de kleine robots. In schril contrast met zijn prestaties: met slechts 35 watt doet de Roomba een behoorlijke klus op los vuil op harde vloeren en stevige tapijten, maar hij faalt snel op betreden en hoge vloeren. De indruk na de eerste reis: Roomba heeft zijn best gedaan, maar het is niet genoeg om helemaal tevreden te zijn. Een paar kruimels in de keuken en een paar bladeren van kamerplanten roepen twijfels op over de verzorging en berekening van de route.
Na verloop van tijd groeit het vertrouwen: de robotstofzuiger draait om de dag en zorgt zo voor een goede basisreinheid. Het duurt anderhalf uur om 70 vierkante meter af te leggen. De conventionele stofzuiger wordt minder vaak gebruikt – ik schat slechts de helft zo vaak. En ondertussen ziet het er nooit echt vies uit. Wil je de schoonmaak nog egaler maken, gebruik dan de zogenaamde “vuurtorens”. Simpel gezegd zijn dit lichtschermen die in het deurkozijn worden geplaatst. De Roomba rijdt er pas doorheen nadat hij een kamer een bepaalde tijd heeft schoongemaakt. Wat in principe vrij betrouwbaar werkt, is waarschijnlijk problematisch in huishoudens met kleine kinderen of dieren: de kleine “deurbewakers” bewegen te gemakkelijk of kunnen als speelgoed worden gebruikt.
Een robot ziet zwart
Ik laat de robot stofzuiger alleen rijden als ik het huis uit ben. Het volume wordt binnen de perken gehouden, maar tegelijkertijd lezen of naar muziek luisteren is nauwelijks mogelijk. De robot vindt vrijwel altijd zelfstandig het laadstation. In tegenstelling tot modellen met camera gaat hij echter geen obstakels uit de weg, maar rijdt hij “op contact”. De schokken worden echter opgevangen en zijn zacht. Schade is zo goed als onmogelijk. Ook dorpels en tapijten zijn meestal geen obstakels voor de robotstofzuiger. Uitzondering: diepzwarte tapijten. Hier kan de Roomba de toegang weigeren en stoppen. De sensoren die hem ervan weerhouden de trap af te gaan, zijn de schuldige. Je mag het zwart interpreteren als een afgrond.
Het enige dat hier helpt, is testen: hij beheerst twee van mijn zwarte tapijten, maar werkt niet met een andere. Over het algemeen is het raadzaam om het appartement “robot-compatibel” te maken voordat u het hulpje gebruikt: de Roomba verplaatst stoelen soms zo dat hij geen uitweg meer kan vinden tussen de benen. Draai hem dus om en zet hem op tafel. Ook schoenen mogen niet in de weg zitten, anders loopt u het risico bekneld te raken tussen de veters. Immers: op deze manier helpt de robot om de zaken netjes te houden.