Sport fysio

De verschillende toepassingsgebieden van fysiotherapie helpen ons bewegen en functioneren te verbeteren, herstellen of behouden. Op deze manier kunnen de symptomen worden verlicht. Fysiotherapie wordt voornamelijk begrepen als zogenaamde bewegingstherapie (voorheen bekend als “fysiotherapie”), die alleen door getrainde fysiotherapeuten kan worden uitgevoerd. Het dient als een verstandig alternatief of aanvulling op een operatieve of medicamenteuze behandeling. Fysiotherapie beschrijft zowel actieve als passieve vormen van therapie. Bij actieve therapie worden de zelfstandig uitgevoerde bewegingen van de patiënt gebruikt om aandoeningen te voorkomen of te genezen. Bij passieve therapie gebeurt dit door de therapeut te behandelen.

Wanneer wordt fysiotherapie toegepast?

Fysiotherapie wordt voornamelijk gebruikt voor profylaxe, therapie en revalidatie. Om bijvoorbeeld ziektes of blessures te voorkomen, kan een werkgerelateerde slechte houding worden voorkomen. Hierbij dient ons eigen lichaamsbewustzijn zodanig te worden getraind dat bijvoorbeeld een slechte zithouding wordt herkend en ieder van ons dus iets voor onze gezondheid kan doen. Fysiotherapie wordt ook gebruikt in klinische en poliklinische behandelingen. Het genezingsproces van orthopedische ziekten kan worden ondersteund en onze kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

Fysiotherapeutische behandelingen worden ook ingezet bij revalidatie na langdurige ziektes of ongevallen. Zo kunnen na een beroerte de mobiliteit en motoriek van de patiënt worden verbeterd, waardoor het leven van alledag gemakkelijker kan worden opgestart. Maar er bestaat ook zoiets als sport fysio, dus specifiek op sport toegelegd.

De kerndoelen van fysiotherapie zijn onder meer:

  • Ondersteuning van stofwisseling en bloedsomloop
  • Verlichting van pijn, of op zijn minst pijnverlichting
  • Toename in uithoudingsvermogen en kracht
  • Training van coördinatie en flexibiliteit

Deze fundamentele impactdoelen staan ​​niet los van elkaar, maar zijn vaak onderling afhankelijk. Fysiotherapie wordt niet alleen ingezet bij ziekte, maar ook in de wellnessruimte. Dit kan het mentale en fysieke welzijn vergroten. Een aangename onderbreking van het dagelijks leven!

Gerichte bewegingssimulaties kunnen worden gebruikt als onderdeel van fysiotherapie. Welke vormen van fysiotherapie zijn er? Op het gebied van orthopedie worden vaak manuele therapie, manuele lymfedrainage en apparaatondersteunde therapie gebruikt. Bij manuele therapie maakt de fysiotherapeut gebruik van bepaalde mobilisatieoefeningen en handbewegingen. Dit kan onder andere de mobiliteit van onze gewrichten verbeteren en hun samenwerking met onze zenuwen en spieren herstellen. Manuele lymfedrainage wordt ook vaak gebruikt. Het dient om de decongestie van gezwollen weefsel te stimuleren. Dergelijke zwellingen ontstaan ​​wanneer het lymfestelsel in ons lichaam beschadigd of overbelast is en het lymfevocht niet meer volledig kan worden verwijderd. In dit geval stimuleert de therapeut de lymfestroom en de activiteit van de lymfeklieren in het lichaam met ritmische pompende of cirkelvormige bewegingen. Voor apparaatondersteunde therapie worden verschillende tractieapparaten en medische trainingsapparaten gebruikt om samen met de patiënt de mobiliteit en kracht te verbeteren. Uiteindelijk is de actieve samenwerking tussen therapeut en patiënt altijd bepalend voor het succes van de therapie.