Loopt u tegen een burn-out aan of zit u midden in een burn-out, dan wilt u wellicht weten waar u aan toe bent. Waar heb je bijvoorbeeld recht op en is de werkgever bevoegd om je zomaar te ontslaan? Niemand zit natuurlijk te wachten op een burn-out en dit heeft vaak dan ook vervelende gevolgen. Vooral mensen die te veel en te hard werken belanden in een burn-out. Het is dan ook vaak verwonderlijk dat werkgevers de werknemer liever kwijt dan rijk is. Een werkgever kan opzien tegen de re-integratie en daarom toewerken naar een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.

burn-out

Wat moet je doen bij een vaststellingsovereenkomst?

Als je merkt dat de werkgever toewerkt naar een burn-out vaststellingsovereenkomst, dan hoef je hier niet direct mee akkoord te gaan. De werkgever zal kijken wat de mogelijkheden zijn om tot een ontslag over te gaan. In eerste instantie zal er gekeken worden naar gezamenlijke oplossing. Komt deze er niet direct, dan kan het soms een lang traject worden, maar als werknemer hoef je niet zomaar je baan op te geven. Laat je informeren door professionals en kijk wat jouw mogelijkheden zijn tijdens een burn-out. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je tijdens een burn-out niet zit te wachten op dergelijke rompslomp, aangezien dit het herstel alleen maar tegen kan werken.

Recht op een ww-uitkering bij vaststellingsovereenkomst?

Zit je op dit moment nog in een burn-out en wilt de werkgever toewerken naar een vaststellingsovereenkomst, dan is het niet altijd verstandig deze direct te tekenen. Ga je namelijk akkoord met het voorstel dan heb je in vrijwel alle gevallen geen recht op een ww-uitkering of een ziektewetuitkering. Het ontslagrecht wordt dus beperkt. Duurt de burn-out langer dan verwacht, dan kan dit dus financiƫle gevolgen voor je hebben. Goede informatie is dan ook noodzakelijk. Ga niet direct akkoord met een aantrekkelijk aanbod, maar laat je altijd informeren door de professionals.

Voordeel halen uit een vaststellingsovereenkomst

Er zijn weinig manieren om voordeel te halen uit een vaststellingsovereenkomst tijdens een burn-out. In de meeste gevallen pakt het voor de werknemer negatief uit. Een burn-out loop je niet zomaar op. Dit is vaak het gevolg van een hoge werkdruk, stress en relatief weinig vrije tijd. Heb je voor jezelf besloten om niet meer terug te keren en elders aan de slag te gaan, dan is het wellicht verstandig om naar een vaststellingsovereenkomst toe te werken. Toch moet je hierbij goed oppassen en de overweging maken tussen de stand van zaken en het financiƫle aspect.

Zoek werk gerelateerde hulp tijdens een burn-out

Het zoeken van hulp tijdens een burn-out is zeker aan te raden. Tijdens een burn-out ben je kwetsbaarder en kan het voorkomen dat je minder goed kan nadenken en bepaalde zaken kan relativeren. De professionals kunnen je hierbij assisteren en je bijstaan in het traject wat je ingaat. Zeker als je merkt dat de werkgever toe wilt werken naar een vaststellingsovereenkomst, maar je hier zelf helemaal niet op zit te wachten. Bezoek de eerder genoemde websites eens en laat je informeren.